Niets is vervelender voor een hond dan dat hij constant jeuk heeft en moet krabben. Je wilt dat je huisdier pijnvrij en jeukvrij door het leven kan. Maar soms wil het gebeuren dat je hond veel begint te krabben of likken. Dit kan duiden op atopie.
Hieronder leggen we uit wat het, hoe je het herkent en wat je er aan kunt doen.
Inhoudsopgave
Wat is atopie?
Atopie is een allergie die voorkomt bij katten en honden. Honden reageren soms sterk op bepaalde stoffen die in de lucht voor komen, dit geldt in mindere mate ook voor de kat. Door het ademen komen de stofjes in contact met het lichaam van de hond. Dit betreffen pollen, graspollen, huisstofmijt of andere mijten.
Atopie is te vergelijken met hooikoorts bij mensen. Net als bij mensen is dit soms seizoensgebonden. Hooikoorts patiënten beamen dat in bepaalde seizoenen en omgeving ze meer last van allergenen dan andere periodes. Zo werkt het ook in het geval van honden, een atopie komt in bepaalde maanden meer voor dan in andere. Is de hond allergisch voor huisstofmijt dan zullen irritaties het hele jaar aanwezig zijn.
Normaal gesproken ontwikkelt het zich in de eerste drie levensjaren van de hond. Vaak is het ook erfelijk. Als een hond last heeft van deze erfelijke ziekte dan is de kans groot dat nakomelingen hier ook mee te maken zullen hebben.
Wat zijn de kenmerken van atopie?
Hieronder geven we een paar kenmerken van atopische dermatitis. Dit zijn verschijnselen die kunnen betekenen dat een hond atopie heeft.
Herken je van onderstaande punten een aantal dan wil dat nog niet zeggen dat je hond ook echt een allergie heeft. Kortsjes of een hotspot hebben mogelijk ook andere aanleidingen.
- Jeuk wat resulteert in krabben en likken van de poten, kop, oksels en liezen
- Infectie op de huid wat rode schrale plekken veroorzaakt
- Korstjes op de huid
- Kale plekken op de huid van de hond
- Verdikking en verkleuring van de huid
- Zwartbruine verkleuring van de haren
- Oorontsteking, het is een ideale plaats voor bacteriën om zich te nestelen. De officiële naam is otitis externa
- Ontsteking van het bindvlies van de ogen. De officiële naam is conjunctivitis
Hoe stel je vast of je hond atopie heeft?
Wil je zeker weten of de uitingen een allergische reactie betreft dan kun je hiervoor naar je dierenarts gaan. De dierenarts zal eerst vaststellen of de klachten betekenen dat je hond atopie heeft. Als de dierenarts deze diagnose heeft gemaakt dan zou hij kunnen over gaan tot een test.
Allergie test
Een dierenarts gaat over tot een allergie test als hij de diagnose al heeft bepaald, Een goed punt om te realiseren. Een dergelijk onderzoek is dus niet bedoeld om lukraak te testen of je hond overgevoelig is voor bepaalde stoffen. Het onderzoek wordt pas ingezet nadat een vlooienallergie of een voedselallergie kan worden uitgesloten en de hond meerdere van bovenstaande kenmerken heeft. Deze testen worden vervolgens op twee manieren uitgevoerd:
- Huidtest: hierbij worden stoffen in de huid geïnjecteerd waar een allergische reactie bij kan ontstaan. Is dit het geval dan kan worden vastgesteld dat de hond hier op reageert en waarbij een allergische reactie optreedt.
- Bloedonderzoek: Bij een bloedonderzoek wordt er bloed afgenomen en dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.
Met behulp van bovenstaande zal worden bepaald waar je hond precies gevoelig voor is. Hiermee wordt het mogelijk een goede behandeling te verzorgen.
Atopie hond, hoe behandel je dit?
Honden met atopie kunnen op verschillende manieren worden behandeld, ofwel de symptomen kunnen worden bestreden. Een hond zal hiervan niet genezen, wel kunnen de klachten worden aangepakt zodat hij er minder tot geen last meer van heeft. Hieronder zes adviezen:
- Zorg voor zo weinig contact met de allergenen waar je hond allergisch voor is. In de praktijk is dit best lastig maar probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.
- Injecties: dit heet officieel immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd. De hond krijgt met een injectie met de stoffen waar hij allergisch voor is. Zo worden antistoffen aangemaakt door het lichaam van de hond. Dit kan wel betekenen dat er regelmatig nieuwe injecties moeten worden toegediend voor de rest van zijn bestaan. Met deze methode bestaat de kans, ongeveer 70%, dat de allergie uiteindelijk verdwijnt.
- Voeding: verzorg je hond met voeding van hoge kwaliteit. Er is speciale voeding voor honden die last hebben van voedselallergie.
- Oor reinigen: een van de symptomen kan oorontsteking zijn. Het is dus belangrijk de oren goed schoon te houden. Dit kan bijvoorbeeld met Oxyfresh Pets Oorreiniger. Hierin zitten geen irriterende stoffen.
- Medicijnen: met medicatie van bijvoorbeeld Atopica of corticosteroïden kun je atopie ook bestrijden. Deze medicijnen kunnen echter wel nare bijwerkingen hebben. Hierbij kun je denken aan overmatig drinken en plassen of een dunnere en minder weerbare huid.
- Vacht schoon houden: stoffen waar je hond allergisch voor kan zijn kunnen zich nestelen in de vacht. Houd deze daarom goed schoon met een shampoo die deze stoffen en pollen elimineert en geen hypoallergene ingrediënten bevat. De shampoo van Oxyfresh Pets is hypoallergeen en heeft geen irriterende of bijtende ingrediënten en is geschikt om irritatie te verhelpen. Hierdoor zal je hond zich minder gaan krabben.
Bij welke hondenrassen komt atopie het meeste voor?
Bepaalde rassen zijn meer vatbaar voor een allergie dan andere. Van sommige is het bekend dat zij hier extra gevoelig voor zijn. Zoals verschillende Terriërs (Boston Terriër, Bull Terriër, Schotse Terriër, West Highland White Terriër), Duitse Herder, Engelse Setter, Golden Retriever, Labrador Retriever, Dalmatiër en de Miniatuur Poedel.
Op welke manier kun je atopie voorkomen?
Helaas is het niet te voorkomen. Dit komt omdat het voornamelijk een erfelijke aandoening is. Wel kun je bovenstaande adviezen gebruiken om de pijn wat te verzachten. Zo kun je bijvoorbeeld je hond wassen met de juiste hondenshampoo.